KAKO DO JEFTINE AVIO KARTE?

Jeftine avio karte

Saveti za kupovinu avio karata

Nikada nemojte da tražite avio karte direktno u avio kompanijama jer će vam one dati isključivo svoju ponudu, za razliku od agencija koje uvek raspolažu informacijama svih mogućih avio kompanija.
 
Kupujte karte na vreme! Šta znači na vreme? Ovo je pitanje na koje je teško dati pravi odgovor. Na svakom letu postoji veliki broj različitih klasa, a svaka od njih ima dugačiju cenu. Ako se uzme u obzir da se uglavnom prodaju prvo jeftinije klase, logično je da će karta biti sve skuplja kako se približavate datumu putovanja.
 
Kada kupujete avio karte, pokušajte da obezbedite što fleksibilnije datume i destinacije! U nekim situacijama cena karte se može višestruko razlikovati iako je samo jedan dan razlika u datumu letenja.
 
Trajanje rezervacije zavisi od mnogo faktora, i moze biti od nekoliko sati do nekoliko dana pa i duže. Neke rezervacije možete da produžite a neke ne, u zavisnosti od trenutne raspoloživosti mesta na letu. Pravu informaciju o trajanju rezervacije avio karte je moguće dobiti tek nakon izvršene rezervacije. Uglavnom avio kompanije u ponoć otkazuju rezervacije za neizdate karte. Ako posle napravljene rezervacije, ona istekne pre kupovine karte može da dođe do promene cena, što je diskreciono pravo svake avio kompanije, dužni ste da platite kartu po novim cenama. Tek kada kupite kartu zaštićeni ste od bilo kakve naknadne promene u ceni. Na osnovu toga iskrena preporuka je da kartu platite čim pre, kako biste imali sigurnu cenu!!!
 

Još nekoliko stvari koje će vam pojasniti put do jeftinijih avio karata:

 
Avio kompanije svoja sedišta u avionu dele na tri klase: prvu, biznis i ekonomsku. Pošto ni jedan avion sa poletanjem iz Beograda nema prvu klasu, a biznis klasi svakako da nije mesto u ovom tekstu, ono što interesuje 99.9% putnika je upravo ekonomska klasa. Sama ekonomska klasa se deli na nekoliko, pa čak i do 30-ak vrsta ekonomskih klasa. Pod vrstom se naravno misli na cenu. Tako recimo trenutno najjeftinija cena povratne karte za neki grad iznosi 40 evra plus sve ostale pripadajuće takse. Na današnji dan te takse su oko 10000 RSD, tako da bi DANAS ta karta iznosila oko 14800 RSD. Sledeća karta je 80 evra plus takse pa na kraju iznosi oko 19600 RSD, pa 120, 160, 180 evra plus takse itd.
 
Avio kompanija određuje koliko će mesta od mogućih oko 130 staviti u prodaju po ceni od 14800, koliko od 19600... Naravno da bi svaki putnik hteo da kupi upravo tu najjeftiniju, ali cenu karte ne određuje ni sam putnik, ni agent ni sama avio kompanija u datom trenutku već tržište, tj. ako je avio kompanija u prodaju pustila 10 mesta po 14800 RSD i sva su već prodata, to znači da možete da dubite na glavi, ali za te datume sada najjeftinija karta iznosi 19600 RSD, pa ako Vam je to skupo, promenite datum putovanja.
 
Ovo je razlog zašto se putnicima preporučuje da avio karte kupuju na vreme. Sama logika kaže da su veće šanse da recimo, od tih 10 najjeftinijih mesta baš vi dobijete jedno, veća 1. marta nego 1. aprila, jer ste u tih mesec dana dali šansu drugim putnicima da vam to jeftinije mesto uzmu. Ovih 10 mesta je dato kao primer jer avio kompanija može da stavi i više i manje tih tzv. "promotivnih" karti po avionu.
 
Izdvajamo iz ponude:
 


Copyright © 2019 Travel 365 | Sva prava zadržana. Designed by SRKI